Gham Long Pai Kung Fu

Het Gham Long Pai Kung Fu is een unieke Kung Fu stijl, het is ontstaan uit verschillende Oosterse gevechtskunsten zoals: Shao Lim Kung Fu, Yi Hsin Tao, Mok Gar, Choy Lee Fat, Kempo, Kyokushinkai Karate. Hoewel de oorsprong van deze stijl in Nederland ligt, heeft deze stijl veel invloed vanuit het verre Oosten. Deze Kung Fu stijl is gebaseerd op de hedendaagse praktijk, dat houdt in dat de zelfverdedigingstechnieken op een realistische wijze worden getraind.

Het regelmatig trainen leidt tot verbetering van de fysieke en mentale conditie, het reactie en concentratievermogen, de wilskracht en het zelfvertrouwen. Ook bestaat de mogelijkheid om te leren omgaan met verschillende oorspronkelijke Kung Fu wapens, zoals staff (Gwan), short staff (Dyun Gwan) spear (Cheung), steel fan (Tit Sin), steel chain whip (Tit Lin), axe (Fu Tauh), knife (Dou), butterfly swords (Wu Dip Dou) double-edged sword (Gim Dou), broadsword (Daahn Dou) Three section staff (Saam Jit Gwan) horse bench (Muhk Dang). Daarnaast wordt er ook nog aandacht besteed aan wedstrijdtraining voor competitie en demonstraties.

 

Bent u ook geïnteresseerd is deze mooie krijgskunst, kom dan gerust een keer langs voor een proefles. U bent van harte welkom in ons sportcentrum Kam-Lung te Heenvliet.

Muay Thai/Muay Boran

Het Muay Thai is een sport dat al eeuwen lang wordt beoefend in Thailand. Het hedendaagse Muay Thai (wedstrijdvorm van Thaiboksen) is afkomstig uit het Krabi Krabong (gewapende vechtkunst) en Muay Boran (ongewapend, De Oude Kunst).

Behalve het stoten en trappen zijn knieën en ellebogen toegestaan. Het Muay Thai/Muay Boran wordt is geschikt voor zowel volwassen als jeugd. Het is gebonden aan regels en respect en discipline staan hoog in het vaandel. Bij Kam Lung kan er zowel recreatief als op wedstrijdniveau getraind worden. Zo hebben een aantal atleten o.l.v. van Sijou al tweemaal deelgenomen aan de Wereldkampioenschappen in Bangkok en worden via de WKF (World Kickboxing Federation) sporters regelmatig uitgezonden naar evenementen in het buitenland.

MMA/Grappling

Mixed Martial Arts is een multidisciplinaire vechtsport bestaande uit combinaties van technieken uit verschillende vechtkunsten/vechtsporten zoals het worstelen  (grappling), judo, karate, kungfu, kickboksen, muay thai, boksen en jiujitsu. Er zijn diverse namen voor MMA, waaronder free fight (het vrije gevecht), vale tudo en cage fight (kooigevecht).

Sijou onderwijs het MMA voornamelijk als zelfverdedigingssport. Dat betekent behalve het staande gevecht vooral het gevecht op de grond. Voor het compleet aanleren van zelfverdediging is het MMA dus onmisbaar.

Special Combat (realistic self-defense system)

Het Special Combat is ontwikkeld door Sijou van der Spek, eigenaar van Sport en Opleidingsinstituut Kam Lung te Heenvliet.

Sijou heeft ruim 54 jaar ervaring in de vechtsport en geeft al meer dan 35 jaar les in diverse Krijgskunsten. Als Martial Arts specialist, ex persoonsbeveiliger, survival beoefenaar en actief schietsport beoefenaar heeft hij dus ruim ervaring.  Ook heeft hij onderzoek gedaan naar diverse realistische zelfverdediging sporten. De steeds agressiever wordende maatschappij vraagt meer en meer om aandacht voor zelfverdediging/weerbaarheid. Er werd steeds vaker de vraag gesteld: “Hoe kan ik mijzelf het beste verdedigen en/of in leven houden in benarde situaties?” Door het steeds meer toenemend geweld en de verloedering van de maatschappij is uiteindelijk het Special Combat ontstaan. In het Special Combat wordt getracht zoveel mogelijk in te spelen op de hedendaagse gebeurtenissen. Het systeem wordt dan ook steeds verder ontwikkeld en verbeterd.

“NIETS DOEN, IS GEEN OPTIE”. Of zoals de grote Bruce Lee ooit zei in een van zijn vele quotes: “If you knew you had to fight for your life tomorrow, would you change your training today?  Ervaar zelf de verschillen tussen de traditionele krijgskunsten (een soort “Way of Life”) en de Self Defence sporten. Traditionele krijgskunsten zijn helaas vaak niet compleet genoeg vergeleken met de realistische zelfverdedigingssporten. Om de realiteit zo goed mogelijk te benaderen moet men ook op een dusdanige manier trainen. Dan nog blijft de vraag of, indien nodig, iemand  zich daadwerkelijk kan verdedigen in deze absurde, verharde “Crazy World”.

De krijgskunsten (vechtsporten) en zelfverdedigingssporten kunnen grofweg in vier groepen worden verdeeld:

  • Groep 1: “NO FIGHT” een vermeden gevecht is altijd een gewonnen gevecht, maar we weten allemaal dat dit helaas niet altijd mogelijk is.
  • Groep 2: de traditionele krijgskunsten. Meestal gebaseerd op afgesproken gevecht situaties in de sportschool met een al dan niet getrainde partner.
  • Groep 3: de contacten sporten bedoeld voor wedstrijden of als beroeps topsporter.
  • Groep 4: de realistische gevechtssystemen waarvan er helaas ook een aantal gebaseerd zijn op schijnveiligheid en dat is nu iets waar bij Kam-Lung met het Special Combat voor wordt gewaakt.

Bijvoorbeeld, er gaan jaren trainingen aan vooraf voordat men zich überhaupt zomaar tegen meerdere aanvallers kan verdedigen of een gewapende aanvaller zou kunnen ontwapenen. Door regelmatig in een van de onderstaande zelfverdedigingssystemen te trainen zijn de kansen wel iets groter. Het ene systeem gaat daar wat dieper op in dan de andere systeem. Het beste is om dit zelf te ervaren. Wat is bruikbaar en wat niet? Hou altijd voor ogen dat je in een of ander gevecht ook ernstig gewond zou kunnen raken.

Voorbeelden van REALISTIC SELF-DEFENSE SYSTEMS (anno 2018) zijn onder andere:

Systema,  Krav Maga , ADAC Defence, Kali Jeet Kune Do, Defendokai, Fastdefence, Kapap, Mastro Defence System, Heartselfdefence,  Tactical Self Defense, S.T.R.E.E.T. Combat Defense, Progressive Self Defense Systems, Combatives Self Protection, Personal Protection, Combat Russe, FACT Fast Action Control Techniques , Unarmed Response system, Last Resort system, KokKar Special Combat, Police  Forces , Close Combat, Police Combat Tactics.

Anders dan bovenstaande Defence systems bestaat het Special Combat systeem uit heel veel verschillende facetten. Daarin ligt ook het onderscheid met de andere systemen.

Bij het Special Combat wordt niet alleen verdedigingstechnieken aangeleerd, maar is er ook aandacht voor o.a. hartreanimatie, EHBO, oriëntatie runs, scannen van bepaalde gebieden, het leren schieten met echte vuurwapens, behendigheid met verschillende voertuigen, abseilen, verdedigen in verschillende situaties, het leren verdedigen op de grond, omgaan met diverse wapens, veiligstellen van personen, vervoeren van personen, hoe om te gaan met brand in en om de woning, enz.

Voor dit soort trainingen kun je normaal alleen maar terecht bij de speciale doelgroepen zoals de Speciale eenheden, Bijzondere Bijstandseenheid Politie (BBE-P),  Dienst Speciale Interventies, Mariniers (BBE-M, onderdeel van het Korps Mariniers), Special Forces (SF), SWAT of Commando’s.

Waar het uiteindelijk omdraait in alle zelfverdedigingssystemen is: hoe schakel ik zo snel mogelijk een aanvaller uit?

Drills (vaardigheden)

De bekende drills die men in diverse systemen hanteert moet men eigenlijk zien als een soort coördinatie training en het trainen van reflexen. Het overleven hangt namelijk ook af van diverse factoren.  Een compleet feilloos systeem is er eigenlijk niet. 

Ben je geïnteresseerd en wil je de lessen zelf eens ervaren? Meld je dan aan via het contactformulier. De lessen worden gegeven op donderdagavond van 20.00- 21.15 uur.

Ter afsluiting een aantal quotes:

Don’t lose the war before It’s started (Sijou)

I do Bad things with bad people (Stroeven)

Action beats reaction (SKMO)

“It is a dangerous world after all.  It is your own choice to learn to defend yourself”.

“Excuses don’t get Results” (Sijou)